Schaaknieuws

Klim-Op tweede op NK E-teams

NK E-teamsTwee schaakteams van ssv Klim-Op deden op 17 mei in Barneveld mee aan het Nederlands Jeugdclubkampioenschap voor schaakteams tot 10 jaar. Er werden zeven ronden gespeeld, met een bedenktijd van 15 minuten per persoon per partij en 3 seconden per zet.
Klim-Op 1 werd ongeslagen tweede: Lucas (4 uit 7), Daniel (3 uit 5), Marek (6 uit 6), Liqin (4 uit 5) en Clovis (4 uit 5). Ze wonnen vijf rondes en speelden er twee gelijk.
Klim-Op 2, bestaande uit Circe (3 uit 6), Jarno (4,5 uit 6), Adam (2,5 uit 5), Hein (2,5 uit 6) en Kimmily (5 uit 5), werd twaalfde.

Lees meer op ssv-klimop.nl

Groene Hart Jeugdcup naar Klim-Op!

Groene Hart JeugdcupNa zeven speelavonden bleek onze schoolschaakvereniging opnieuw de sterkste van het Groene Hart Jeugdcuptoernooi. In de finale was ons viertal (Wang, Joost Jan, Jildert en Ting Ting) sterker dan ons tweede team, Messemaker uit Gouda en Krimpen a/d IJssel.
Voor de negende keer staat 'de cup met de grote oren' op de Klim-Op!
Ting Ting werd ook nog topscorer van het toernooi. Ze scoorde in totaal 19 punten uit 21 partijen (17 overwinningen en 4 remises).
Ons derde team won poule 2 en ook dat is knap.


Erasmiaans Schaakfestijn

groep BMeer dan zeventig schoolteams deden op 15 maart mee aan het Erasmiaans Schaakfestijn. Daarbij was ook een team van Klim-Op, met Liqin, Adam, Mariëlle en Dylan.
Er werden negen ronden gespeeld, waarvan ons viertal er één verloor, twee won en zes gelijkspeelde. Adam scoorde 9 uit 9 en werd topscorer van het toernooi. Liqin scoorde 8 uit 9. Mariëlle en Dylan scoorden beiden 1,5 uit 9 op dit voor hen eerste toernooi. Ze eindigden bij de beste tien teams en dat is knap! Ze deden veel wedstrijdervaring op.
Het winnende team, De Stelberg, bestond uit vier spelers van onze schoolschaakvereniging. En ook in de teams op de volgende plaatsen zaten aardig wat Klim-Opschakers.


Persoonlijke Jeugdschaakkampioenschappen RSB

groepsfotoOp 11, 18 en 25 januari werden de persoonlijke jeugdschaak-kampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond gehouden, een kwalificatietoernooi voor de Nederlandse Jeugdschaak-kampioenschappen.
In bijna elke categorie werd een speler van ssv Klim-Op kampioen:
Wang (B-categorie),
Liam (D-categorie),
Lucas (E-categorie),
Clovis (F-categorie), Wesley (G-categorie) en Lancelot (H-categorie).
Circe (kampioen E), Kimmily (E) en Lola (B) waren de besten van de meisjes. Zij hebben zich allemaal geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap.
Een tweede plaats is ook goed voor een NK-plaatsing. Liqin (D), Daniel (D), Marek (D), Hein (F) en Saad (G) werden tweede. In de D-categorie moeten nog barragepartijen gespeeld worden.


Klim-Op Jeugdschaaktoernooi

prijsuitreikingBijna negentig jeugdschakers deden op 21 december mee aan het 34e Klim-Op Jeugdschaaktoernooi op Klim-Op Bongerd. Behalve uit onze regio, waren er ook deelnemers uit de rest van Nederland.
Via liveborden konden de partijen aan de topborden op internet gevolgd worden.
De deelnemers waren in drie leeftijdscategorieën verdeeld: t/m 8 jaar, t/m 10 jaar en t/m 12 jaar.
In de groep t/m 8 jaar was Daniel Kutchoukov van sv Almere met 9 uit 9 de sterkste.
Van ssv Klim-Op werd Wesley met 7 uit 9 tweede, Kimmily was met 6 uit 9 het beste meisje.
Lucas was in de groep t/m 10 jaar met 7 uit 7 de sterkste en Circe was met 5 uit 7 het beste meisje.
In de groep t/m 12 jaar was het tot de laatste partij spannend. Uiteindelijk was Sybe met 6 uit 7 de sterkste. Ting Ting werd met 5 uit 7 derde en Meri was met 4 uit 7 het beste meisje.
Alle deelnemers kregen een standaardje ter herinnering mee naar huis. Ons schaaktoernooi staat in het land bekend als sportief en gezellig. Mede dankzij de hulp van veel vrijwilligers konden we dat ook dit jaar weer waarmaken.


Klim-Op is Nederlands kampioen!

Nederlands kampioen clubteamsKevin, Liam, Alexander, Sebastiaan en wisselspeler Lucas hebben op 14 december, de laatste speeldag in de Meesterklasse D, hun positie vastgehouden, al kostte dat aardig wat energie en spanning. Ze verloren van hun grootste concurrent, De Toren, maar ze hadden een voorsprong in bordpunten.
In de laatste twee ronden won Klim-Op overtuigend van sc Assen en Moira-Toren. Daarmee was de titel binnen!
Onze schoolschaakvereniging kan op een bijzonder succesvol jaar terugkijken. In totaal werden zes nationale titels behaald, zowel individueel als in teamverband.


Huldiging kampioenen

huldigingOp maandagavond 9 december zijn onze Nederlandse Schaakkampioenen gehuldigd op het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel. Maar liefst vijf nationale kampioenen heeft ssv Klim-Op dit jaar voortgebracht! Een enorme prestatie, stelde ook Wethouder Versluis. Hij reikte aan elk van onze schakers een oorkonde met cadeaubon en een bos bloemen uit.


NK Rapidschaak 2013

NK RapidschaakSsv Klim-Op heeft twee nationale titels behaald bij het Nederlands Kampioenschap Rapidschaak 2013, op 16 november. Bij rapidschaak wordt gespeeld met een bedenktijd van twintig minuten per persoon per partij.
Ting Ting werd nationaal kampioen van spelers uit het geboortejaar 2001 en Circe werd nationaal kampioen van spelers uit het geboortejaar 2004.
Verder vielen in de prijzen: Kevin (vijfde, geb. 2001), Liam (derde, geb. 2002), Cedric (vierde, geb. 2003), Lucas (tweede, geb. 2004) en Daniel (vierde, geb. 2004).


Groene Hart Jeugdcupcompetitie dag 2

Op 8 november wisten Wang, Joost Jan, Jildert en Ting Ting (Klim-Op 1) in de hoogste poule van de Groene Hart Jeugdcupcompetitie te blijven.
Klim-Op 2 speelde ook in de hoogste poule. Tommy, Cedric, Tobias en Matijn, deden het helemaal niet slecht, maar moeten het de volgende keer weer in poule 2 proberen.
Sybe, Liqin, Daniel en Marek (Klim-Op 3) wonnen hun drie ronden in poule 2 en gaan naar poule 1!
Klim-Op 4 behaalde precies genoeg punten om in poule 3 te kunnen blijven.
Winston, Wesley, Hein en Nathan vormden Klim-Op 5 in poule 4. Met 8 bordpunten behaalden ze de eerste plaats en daarmee gaan ze naar poule 3.
Ook Javeria, Adam, Saad en Dominggus wisten hun poule te winnen: Klim-Op 6 is weer gepromoveerd en gaat nu naar poule 2!
De volgende speelavond is op 13 december.


Groene Hart Jeugdcupcompetitie dag 1

De Groene Hart Jeugdcupcompetitie begon op vrijdagavond 11 oktober en Klim-Op deed met maar liefst zes teams mee.
Klim-Op 1, met Ting Ting, Tommy, Joost Jan en Wang, werd winnaar in poule 1.
Cedric, Tobias, Sybe en Matijn (Klim-Op 2) wonnen poule 2A en promoveerden naar poule 1.
Klim-Op 3, met Quintin, Liqin, Daniel en Marek, werd met 6 punten tweede in poule 2B.
Meri, Jarno, Fenna en Kimmily (Klim-Op 4) werden met 6 punten tweede in poule 3A.
Klim-Op 5, met Winston, Wesley, Hein en Nathan, werd met 5,5 punt tweede in poule 4A.
Javeria was ziek en ontbrak in Klim-Op 6. Dominggus, Saad en Adam eindigden met sv Spijkenisse 2 op de eerste plaats. De beslissingspartij werd gewonnen door Adam, waardoor Klim-Op 6 promoveerde naar poule 3.


Grand-prixtoernooi Haagse Schaakbond

Klim-OpschakersNegen schakers van ssv Klim-Op deden op 6 oktober mee aan het eerste grand-prixtoernooi van de Haagse Schaakbond van dit seizoen.
Er werd goed gepresteerd, want Hein, Sybe en Wesley wonnen hun groep en Adam, Circe en Matijn werden tweede in hun groep.
Fenna, Bram en Winston vielen niet in de prijzen, maar dat kan de volgende keer zomaar anders zijn.

Tweede dag Meesterklasse D

Klim-Op D1 en D2Op 5 oktober, de tweede speeldag in de Meesterklasse D, speelde Klim-Op D1 tegen medekoploper Chesscool D1 uit Haarlem. Het dreigde 2-2 te worden, maar Sebastiaan won zijn partij, waardoor het 2,5-1,5 werd voor het team van Klim-Op.
In de volgende ronde moesten Klim-Op D1 en Klim-Op D2 tegen elkaar spelen en dat zegt wel wat over de brede en sterke selectie van Klim-Op. D2 had eerder met 3-1 van sv Eindhoven D1 gewonnen en was nog ongeslagen. Pikant was de partij tussen Kevin en zijn jongere broer Lucas. Kevin won uiteindelijk, maar gemakkelijk ging het niet. Ook de andere borden werden door Klim-Op D1 gewonnen, waardoor het 4-0 werd.
Klim-Op D1 won ook van De Schaakmaat D1 uit Apeldoorn, met 3-1. D1 staat ongeslagen boven aan de ranglijst.
Team D2 verloor helaas met 1-3 van De Toren D1 uit Arnhem, maar staat nog steeds in het bovenste deel van de ranglijst.
Kan Klim-Op D1 op 14 december de titel pakken?


Klim-Op wint NK Rapidschaak Jeugdteams!

schakers NK rapidschaak Vijf teams van ssv Klim-Op deden op 29 september in Mierlo mee aan het Nederlands Kampioenschap Rapidschaak voor jeugdteams.
In de categorie t/m 12 jaar wisten Liam, Alexander, Sebastiaan en Ting Ting alle zeven ronden overtuigend te winnen en haalden daarmee de nationale titel binnen.
Ook in de categorie t/m 10 jaar was Klim-Op de sterkste van Nederland. Tommy, Cedric, Javeria en Winston wonnen vijf ronden, verloren er één en speelden een keer gelijk. Vooral de laatste ronde was bijzonder spannend, want drie teams maakten nog kans op de titel. Klim-Op won overtuigend met 4-0 van Chesscool uit Haarlem en liet zo schaakvereniging Leiderdorp net achter zich.
In de categorie t/m 8 jaar eindigden Liqin, Daniel, Marek en Circe op een mooie derde plaats.
Het tweede Klim-Opteam in de categorie t/m 8 jaar bestond uit erg jonge schakers. Wesley, Saad, Kimmily en Nathan zijn van het geboortejaar 2006 en deden best goed mee, al vielen ze niet in de prijzen.
Wang, Joost Jan, Vincent en Meri speelden in de categorie t/m 14 jaar een goed toernooi. Helaas vielen ze net niet in de prijzen.
Het was niet verrassend dat ssv Klim-Op uitgeroepen werd tot beste vereniging, wat een mooie digitale schaakklok opleverde!

Europees Jeugdschaakkampioenschap

Op zondag 29 september wonnen Lola en Robin in Montenegro hun eerste partij in de Europese Jeugdschaakkampioenschappen.
Lees de verslagen op ssv-klimop.nl.


Klim-Op begint flitsend in de Meesterklasse!

schakers meesterklasseOp zaterdag 14 september begon in Den Bosch de Meesterklasse, het Nederlands Kampioenschap voor clubteams. Dit seizoen zijn er maar liefst drie teams van ssv Klim-Op voor geplaatst.
Ons team in de C-klasse (t/m 14 jaar) won van Het Kasteel uit Wijchen (3-1), maar verloor van De Schaakmaat uit Apeldoorn (1-3). Wang en Ting Ting kwamen tot de mooie score van 1,5 uit 2.
Onze twee teams in de D-klasse (t/m 12 jaar) bleven ongeslagen. Het D1-team won zijn drie wedstrijden overtuigend en doet mee om de nationale titel. Het D2-team won twee wedstrijden en speelde een wedstrijd gelijk. Beide D-teams staan in de top en dat is vooral van het tweede team een geweldige prestatie. Sebastiaan, Liam, Lucas en Matijn scoorden 100% (3 uit 3).
Op zaterdag 5 oktober gaat de nationale titelstrijd verder in Den Bosch.


Schaakkalender

Op de website van onze schoolschaakvereniging staat een overzicht van de aanstaande toernooien.